Thursday, April 19, 2012

Hujan.


Kelmarin dan hari ini hujan selalu turun membasahi kota bumi bergoyang ini. Memberi manfaat kepada makhluk ciptaan Allah ini untuk terus hidup. Semuanya nampak tenang dan angin dingin bertiup memberi keselesaan kepada manusia. Di bumi ini, hujan yang turun adalah air yang bermanfaat.

Lain pula di bumi nun jauh di sana, Palestina, Syria dan sebagainya, hujan mereka adalah peluru-peluru daripada penzalim yang durjana. Penuh dengan kengerian dan ketakutan. Anak-anak kecil berlarian tanpa pedoman. Ibu dan ayah menangis kehilangan anak yang tersayang. Huru-hara di sana sini. Manusia yang lain melihat keadaan mereka dengan penuh kesayuan dan keprihatinan . Seperti tiada manfaat lagi kehidupan di sana.

Tetapi manusia yang beriman kepada Allah Swt melihat bahawa kehidupan dengan hujanan peluru-peluru itulah yang menghasilkan manfaat yang besar. Manfaat yang tiada tandingannya yaitu mati dalam jalan juang mempertahankan Islam. Mati syahid.

Walaupun nampak kehidupan mereka seperti tiada arah, namun mereka sudah menetapkan satu arah yaitu arah menuju syurganya.

Marilah sama-sama kita hujani doa kepada mereka agar Allah memberi kemenangan kepada Islam. Berdoa kepadaNya agar menghancurkan musuh-musuhNya.

1 comment:

Syed Ahmad Fathi said...

Moga ALLAH permudahkan saudara kita di Syria dan Pakestine.