Saturday, September 20, 2008

Sepuluh Wasiat Dari Imam Al-Syahid Hassan Al-Banna1) Apabila mendengar azan bangunlah sembahyang serta-merta walaubagaimana keadaan sekali pun.

2) Bacalah al-Quran ,tatapilah buku-buku ilmu,pergilah ke majlis-majlis ilmu,dan amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tidak memberi faedah.

3) Berusahalah untuk bertutur dalam Bahasa Arab kerana Bahasa Arab yang betul itu satu-satunya syiar Islam.

4) Janganlah bertengkar dalam apa-apa perkara sekalipun kerana pertengkaran yang kosong tiada memberi apa-apa jua kebaikan.

5) Janganlah banyak ketawa kerana hati yang sentiasa berhubung dengan Allah itu sentiasa tenang lagi tenteram.

6) Janganlah banyak bergurau kerana umat yang sedang berjuang itu tidak mengerti melainkanbersungguh-sungguh dalam setiap perkara.

7) Janganlah bercakap lebih nyaring daripada kadar yang dikehendaki oleh pendengar kerana percakapan yang nyaring itu suatu resmi yang sia-sia malah menyakiti hati orang.

8) Jauhilah daripada mengumpat-umpat peribadi orang,mengecam pertubuhan-pertubuhan,dan janganlah melainkan apa -apa yang memberikan kebajikan.

9) Berkenal-kenalanlah dengan setiap Muslim yang ditwemui keraba asas gerakan dakwah kita ialah berkenal-kenalan dan berkasih-sayang.

10) Kewajipan-kewajipan kita lebih banyak daripada masa yang ada pada kit,oleh itu gunakanlah masa dengan sebaik-baiknya dan ringkaskanlah perlaksanaannya.

BACALAH-RENUNGILAH-KEMUDIAN AMALKANLAH.

No comments: